06 Dagbok från Helvetet juni 2015

Publicerat i: 06 Dagbok från Helvetet, Arbetsmiljö @Kinnarps, @KinnarpsAS, @KinnarpsGroup, @KinnarpsInt, AFA, AMV, Advokat, Aftonbladet, Alingsås, Alliansen, Allsvenskan, Almedalen, Anders Andersson, Anna Dahlberg, Annika STrandhäll, Ansvar, Arbetarskydd, Arbetet, Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljö, Arbetsmiljöverket, Arbetsplatsolycka, Arbetsskada, Arbetsskador, Arvode, Arvodesaffären, Arvodesskandalen, Askersund, Bagargatan, Besökare, Borås, Bröstcancer, Byggentreprenör, C, CEO, COO, Censur, Centern, Centerpartiet, Clas Broberg, Corren, County Sormland, Customer Quality Manager, DN, Dagbok, Dagens Arbete, Demonstration, Denmark, Det sovande folket, Dikt, Dålig arbetsmiljö, Dödsfall, Dödsolycka, ETC, Elefant, England, Ergonomi, Eskilstuna, Eskilstuna Kuriren, Ett gott arbetsliv, Expressen, FP, Facebook, Falköping, Fallet, Fannys Väg 5, Felkonstruktion, Feodalism, Filial, Finland, Flen, Flickr, Folkbladet, Folket, Folkpartiet, France, Frågor, Försäkringskassan, Förtroendeläkare, GP, GT, Germany, Granskning, Great Britain, Gärde Wesslau, Göteborg, Helvetet, Herrljunga, Hjo, Humor, IFK Norrköping, ISO9001, Instagram, Insändare, JP, Johanna Sandkvist, Jönköping, Jönköpings Posten, Jörgen Danielsson, KD, KVP, Kaliber, Kammarrätten, Karen Gebreab, Karlskrona, Katrineholms Kuriren, Kinnarp, Kinnarp Srl, Kinnarps, Kinnarps AB, Kinnarps AG, Kinnarps AS, Kinnarps Group, Kinnarps Int, Kinnarps Interior, Kinnarps Interiör, Kinnarps Ltd, Kinnarps Plc, Konflikt, Kontorsstol, Koppargatan, Kristdemokraterna, Kristersson, Kristianstad, Kungsgatan 36, Kvalitet, Kvalitetschef, Landsting, Landstinget Sörmland, Landstinget Östergötland, Landstingsfullmäktige, Landstingsrevision, Landstingsråd, Länsförsäkringar Skaraborg, Länsförsäkringar Skåne, NT, Norrköping, Norrköpings Tidningar, P4 Skaraborg, P4Goteborg, P4Halland, P4Jonkoping, P4Kalmar, P4Kronoberg, P4MorgonJKPG, P4Ostergotland, P4Skaraborg, P4Sormland, P4Stockholm, P4Vast, Per-Arne Andersson, Personskador, Podcast, Polisen, Politik, Politiker, Politikerförakt, Region Gävleborg, Reinfeldt, Rolf Johansson, SR, SVT, SVT Plus, SVT Öst, SVT1, SVT2, Skövde, Staffan Lindblad, Statssekreterare, Tomas Ekström, Tumblr, arbetsmiljö, arbetsskada, arbetsskador, kontorsmöbler, landstinget östergötland, slarv, sr, sr östergötland, Åsa Kullgren, Ögonklinik, Ögonkliniken US, Ögonkliniken VIN, Ökande antal arbetsskador, Övernattningslägenhet
 

 Kinnarps och deras problem med sanningen om en felkonstruerad kontorsstol.(länk)

 

 

 

 
 
Mail till huvudkontoret: info@kinnarpsinterior.se
 

 
 
 
 
Så här ser ett nyopererat knä ut, tack så jäv.. mycket för detta Kinnarps AB och landstinget Sörmland
 
 
 
 
 
 
 
 
Och så här ser en nyopererad axel ut! Tack än en gång för detta helvete, Kinnarp AB och landstinget Sörmland
 
 
 
 
 
 
 
Så här ser en skadad nackkotpelare ut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så här ser Kinnarps felkonstruerade stol ut efter kraschen som skadade mig för livet
 
 
 
 
1 juni 2015

 

Fan jag får inte ens upp högerarmen för att dra deodorant i armhålan.

 

2 juni 2015

 

Det har varit en mycket orolig natt, ländrygg, nacke och axel värkte och jag kan inte låta underarmen vila mot madrassen för det är som ett stort blåmärke.. utan den får vila på armbågen och mot magen för att det skall vara uthärdligt.

 

5 juni 2015

 

Det var en intressant och blandad upplevelse att demonstrera idag, mycket smärtsam, men givande på andra sätt.

Min livskamrat hjälpte mig med skyltar och andra förberedelser, som jag skulle ha när jag parkerade framför Kinnarps filial i Norrköping, egentligen skulle det helst varit framför deras fabrik i Kinnarps, men den dagen kommer väl då det blir tillfälle för det.

 

Syftet med demonstrationen är att visa på:

 

•Kinnarps bristande ansvarstagande för sin felkonstruerade produkt

•Kinnarps bristande ansvarstagande för den som skadas av deras felkonstruerade kontorsstol

•Kinnarps "glidande" på sanningen

•Kinnarps genom Rolf Johanssons vägran att tala med mig

•Och en del andra saker som jag återkommer till längre fram i tiden

 

Jag förstod att jag bara skulle orka med max 2 timmar efter jag tagit en kraftig dos smärtstillande, så jag bad hustrun återkomma vid 11-tiden.

 

Jag blev förvånad på de positiva reaktionerna jag fick i form av "tummen upp", vinkning och folk som stannade upp för att samtala och ta del av flygblad, inte en enda negativ reaktion.

 

Chefen för filialen, Clas Broberg kom ut och vi hade ett samtal i god ton, ja, till och med trevligt, när den första spänningen hade släppt.

Han tog del av flygbladet och frågade om han fick fotografera och det var ju OK för mig.

Jag förklarade som det var (se punkterna ovan). Jo, han visste mycket väl vem Rolf Johansson är och han Clas skulle ringa till honom. Jag betonade att detta inte var personligt mot Kinnarps i Norrköping och att den som kan stoppa en eskalering är Kinnarps centralt.

 

Det hade väl gått en timma i solskenet så stannade en äldre gentleman till, klev ur bilen och kom till mig och frågade vad jag gjorde, jag gav honom ett informationsblad och svarade på några följdfrågor.

Han inledde samtalet, förresten, med att fråga om Kinnarps varit ute och bjudit mig på kaffe? Nej, sade jag, men det kanske de gör vid nästa demonstrationstillfälle.

Det visade sig att han hade jobbat på Kinnarps för många år sedan och han berättade att under den tidigare ägarens tid (Kinnarps grundare?) tog denne kvalitetsfrågor på mycket stort allvar och att kundens behov, väl och ve stod i förgrunden och att hade han levt så hade jag inte behövt sitta här. Han önskade mig lycka till och det tackar jag för.

 

Strax innan kl. 11 så brummar det till bredvid mig och en mopedist med dolt ansikte av hjälm och ansiktsmask tvärnitar brevid mig.

 

Hells Angels? Bandidos?

 

Nej, det var ett av mina fina barnbarn som stannade till på väg till skolan för att undra hur det står till med morfar. Han stödjer mitt beslut att demonstrera till 110%. Vi samtalade om hur morgonen varit och kom sedan över på musik som är ett intresse som vi delar och ett intresse som Kinnarps slarv bara delvis skadat (jag fick tinnitus på höger öra vid olyckan).

 

Min fru hämtade mig och sedan har jag suttit hemma i flera timmar oförmögen att gå mer än några meter och försökt vila mig tillbaka till någon form av normalsmärta.

 

Klockan är 19 och värsta värken har släppt något och jag kan börja tänka på vad jag skall göra härnäst.

 

7 juni 2015

 

En fullständigt vidrig natt med värk i ländrygg, nacke och axel och ut i högerarmen, morgonen blev inte bättre. Jag har ont så att jag mår illa. Nu har jag tagit mer kodein och kan bara hoppas.

 

Blir jag inte bättre så kan jag inte förbereda för demonstrationen i morgon. Hur som helst så behöver jag hjälp av familjen.

 

8 juni 2015

 

Det blev inte mycket sömn i natt främst på grund av smärtor, men till viss del den anspänning som är inför att demonstrera.

 

När klockan var 5.30 så slog jag i mig en rejäl dos smärtstillande för att klara de två timmar som jag planerat demonstrera utanför Kinnarps på Koppargatan 24 i Norrköping. Jag avstod också från att äta frukost, ja, ni förstår säkert varför.

 

Min fru hjälpte mig i vanlig ordning med att skjutsa ut mig till platsen på Ingelsta där Kinnarps filialen finns och placerade ut skyltar och stol åt mig. Tyvärr glömde jag ta med mig snabbverkande kodein och det fick jag lida för.

 

Demonstrationen började i sol och slutade i regn, det var kallt och blåsigt, men det var i varje fall inte värre än de smärtor som Kinnarps felkonstruerade stol har orsakat mig varje sekund från 12 oktober 2010 till skrivande stund.

 

Man får många tankar när man sitter där och försöker få uppmärksamhet. Det är inga negativa reaktioner från förbipasserande, tvärtom, som i fredags så är det en hel del tummar upp, vinkningar och några stannar till, där fanns en trevlig man som stannade med sin kompis och vi hade ett trevlig samtal, han arbetade på en lokalradiostation och hade/var fackligt aktiv så han var fullt införstådd med varför jag satt där och jag kände ett starkt stöd från honom och han kompis.

 

Trevligaste tankarna var om IFK Norrköpings seger igår över Falkenberg. Det verkar, hoppas jag, att laget för lång tid placerat sig bland topplagen i Allsvenskan.

 

En hel del som åker förbi vänder bort blicken och det kan jag förstå för på något sätt så gör jag ett överraskande ”intrång” i deras privata sfär i form av en bil och där vill nog inte många bli störda, om någon blir illa till mods så vill jag be om ursäkt för det, men Kinnarps och deras Customer Quaity Manager Rolf Johansson och VD Per-Arne Andersson ger mig inget val, när han vägrar tala med mig och att han accepterar förvrängningar av sanningen.

 

Kom det någon reaktion från Kinnarps filial idag?

 

Nej inte som förra gången då chefen kom ut och talade mig en stund, den här gången så nöjde man sig med att som skuggor innanför fönstren, titta ut då och då. Synd, det skulle vara givande på för de som arbetar där på Kinnarps och även för mig att ha ett samtal om arbetsmiljö, arbetsskador och produktsäkerhet. Jag har vid det här laget en hel del erfarenhet. 

 

Nej, man skall inte vara naiv, någon tycker att jag beter mig illa, kanske till och med som en lätt störd person. Det är lättast att hantera det på så sätt, så lever lojaliteten mot Kinnarps vidare och man gör som människan gör, man drar snabba slutsatser och så behöver man inte fundera mer på det och någon bryr sig säkert inte.

 

När jag blev hämtat kl. 11.00 så hade det börjat regna och jag frös, nästa gång skall jag ha bättre kläder i händelse av dåligt väder.

 

När jag kom hem så var det som förra gången, stora svårigheter att kunna gå, gå upprätt och sedan den förbannade smärtan. Det blev 5 timmar i en fåtölj innan jag hade återhämtat mig något.

 

9 juni 2015

 

En natt som så många andra, dåligt med sömn främst på grund av värk, jag har svårt att klara sitta och demonstrera 2 timmar. Den andra orsaken var att jag tittade på damlandslaget i fotboll premiärmatch mot Nigeria. det blev 3 - 3, visserligen en poäng, men jag är besviken, bättre kan de.

 

Jag har fått några intressanta reaktioner på min hemsida, bland annat lokala radiostationer, men också från ett större granskande program, får se vad det blir av detta.

 

Min hustru skjutsade mig till demonstrationen kl. 12 utanför Kinnarps. En rejäl dos smärtstillande hade jag i magen och en i reserv i fickan. Hon är inte förtjust i det jag gör och det förstår jag, men hon är lojal mot mig och lägger ingen ytterligare börda på mig utan tvärtom hjälper mig.

 

Jag fick hjälp även idag med med att bära in och ut ur bilen, med skyltar och stol. Hjälp och hjälp, det var hon som bar allt.

 

Demonstrationen började i sol, mycket sol, som tur är hade jag inte glömt smörja ansiktet med solskyddsmedel, sedan sken solen allt starkare ju längre tid led framåt eftermiddagen. Konstigt nor så hade jag inget problem med vänster ögat där jag fick en blödning, visserligen är det problem med fokusering och räta linjer blir lite buktiga, men det är varken ljusskänsligt, rinner eller värker.

 

Idag fick jag besök av en reporter från SVT Öst, som Twittrade och sedan kom han på mopeden för att intervjua mig.

 

Det blev ett samtal om varför jag sitter här och demonstrerar mot Kinnarps felkonstruerade stol som skadade mig och även om landstinget Sörmlands och dess till stora delar mycket dåliga arbetsmiljöarbete, men även om Kinnarps och landstingets oförmåga att varna anställda trots vetskapen om att felkonstruerade stolar stod ute i verksamheterna och bara väntade på att brisera som trampminor.

 

Vi talade även om mitt liv som arbetsskadad. Det var ett bra samtal, som även kom in på arbetsmiljöns dåliga ställning i vårt samhället och orsakerna till att det är så. På hans frågor, så förstår jag att han var påläst på ämnet och det betyder ju att man inte behöver förklara allt och det är bra. Det blev en hel del om systematiskt arbetsmiljöarbete och kanske särskilt om avsaknaden av detta hos många organisationer och då särskilt i politiskt styrda.

 

Okunniga politiker/företagsledare, svag arbetsmiljölagstiftning, låga böter vid överträdelse mot arbetsmiljölagstiftning, svårigheter för arbetsskadade att göra sin röst hörd gentemot stora organisationer och förtroendeläkare som betalas bra av försäkringsbolag och företag för att tillvarata deras intressen, en allmän ovilja bland offentligt styrda organisationer och privata företag  (omedvetet kanske) att gå till botten med orsakerna till dålig arbetsmiljö.

 

Reportern skulle kontakta Kinnarps centraltt för att få höra deras berättelse, den sanna får jag hoppas.

 

Kom det någon reaktion från Kinnarps filial idag?

Jo, faktiskt, på håll, så vinkade filialchefen och jag till varandra, det kändes bra.

 

Strax efter att reportern drog iväg på moppen för att skriva på reportaget, som skall föras in på SVT Östs webbsida, så stannade en bil till och med viss möda så äntrade en före detta arbetskamrat ur sin bil och kom fram till mig.

 

Synd att reportern hann åka, för den här mannen är också arbetsskadad i ryggen, för livet, med svåra smärtor och en mycket jobbig livssituation! Ensidig kroppsbelastning och ingen analys av ergonomin och avsaknad av lyfthjälp.

 

Vi arbetade båda på olika delar i samma industriföretag i Norrköping och där förstörde han ryggraden med arbetsmoment som aldrig borde ha tillåtits av företagsledningen och vad ledde det till, jo en man i sin bästa år får sitt liv förstört. Försäkringskassa, AFA och Arbetsförmedling bidrar sedan ytterligare till att förpesta hans liv och det får man tacka Alliansen (och en ointresserad opposition) för med sin nedrustning av socialförsäkringarna 2008 (tror jag det var). Vi talades vid en lång stund om hur våra liv utvecklats och jag vill skriva att jag beundrar honom, att han lyckas behålla sitt goda humör och att avvänja sig från farliga smärtstillande mediciner.

 

Jag fick inte heller idag några negativa reaktioner. Det var många tummen upp och vinkningar och också en hel del fotografering.

 

Jag blev hämtad av min fru och mitt yngsta barnbarn vid 14-tiden och då var jag tämligen mör efter solens behandling och rejält törstig.

 

10 juni 2015

 

Det här blev inte en dag som alla andra, den började som vanligt efter en smärtfylld natt och när vi ätit frukost så ringde telefonen och SVT Östs reporter frågade om de fick göra ett nyhetsinslag och visst det fick de förstås, jag vill ju gärna belysa hur illa Kinnarps beter sig och hur dåligt ställt det är i Sverige idag med dålig arbetsmiljö och tvivelaktig produktsäkerhet. Det blev lite omkastade planer för dagen.

 

En reporter och en kameraman kom vid 11-tiden till vårt hem och intervjuade mig om olika aspekter på min arbetsskada, hur livet var innan och hur det är nu och i framtiden. Det tog en ganska lång stund då frågorna var många och svaren lika så, jag fick till och med visa upp en del i mitt Qi-Gong träningsprogram (för den som inte vet så är det ett minimalistiskt tränings program, men ett bra sådant för kropp och själ). Innan reportern kom till mig så hade hon haft ett samtal med Kinnarps Customer Quality Manager Rolf Johansson.

 

Jag tror inslaget kommer den 11:e vid 18.30-tiden på Östnytt. Nåja, när intervjun var gjord så skjutsade min fru mig till Kinnarps filialen och TV-teamet hängde på och tog ett antal bilder och filmsekvenser där. Det var blåsigt under demonstrationen, men det var som det brukar vara, inga negativa reaktioner, utan många vinkningar och ”tummen upp” och leenden. Tack till alla som ger mig uppmuntrande tecken och till er som stannar och pratar en stund.

 

Det blev en kort demonstration för jag fick en sådan kraftig värk i ländrygg och nacke så det var omöjligt att fortsätta demonstrationen och det är väl så det blir att jag får demonstrera när jag kan och orkar och kroppen står mig bi och sedan får jag acceptera att dagar kommer då jag inte kan demonstrera.

  

12 - 14 juni 2015

 

Jag sitter och tittar på min 84-åriga mor när hon arbetar, det känns inte bra, för att uttrycka mig återhållsamt. Jag tänker mycket på Kinnarps, landstinget Sörmland och ”förtroendeläkare”.

 

15 juni 2015

 

Jag ser en och samma bil återkomma med samma person flera gånger. Håller jag på att bli paranoid eller är det så illa att Kinnarps har satt någon privatdetektiv att undersöka vad jag håller på med?! Nej, så lågt kan väl inte ens Kinnarps sjunka, jag kan tillskriva dem mycket, men inte det här, eller?!

 

Då har ännu en demonstration slutförts utanför Kinnarps filial Koppargatan 24 I Norrköping.

 

Det var som vanligt, men ändå inte. Ingen som kom förbi var negativ till demonstrationen, tvärtom så var det fler än någonsin, som vinkade, gjorde tummen upp och stannade för att ställa frågor och ta del av flygblad. Några vevade ner rutan och ropade "Ge dom jäv....!", eller "Stå på dig!" Det är nog så att fler och fler har fått reda på att jag demonstrerar och varför jag gör det. 

 

Och en annan iakttagelse, köp BMW-aktier, för det var märkligt vad många som kör med BMW.

 

Jag önskar att fler demonstrerar mot dålig arbetsmiljö, arbetsskador och dålig produktsäkerhet och då särskilt mot sådana företag som Kinnarps, som visar upp ett totalt oansvarigt beteende och brist på moral.

 

Tänk på det alla som åker förbi där jag demonstrerar, ni får gärna stanna och prata med mig och ställa frågor, men gör då så som en del gör, kör först in på parkeringen bakom mig i stället för stanna framför mig på vägkanten. Det är riskfyllt och jag vill inte orsaka några krockar.

 

Ett par stycken sade att det var modigt att göra som jag gör och den kommentar jag har till det är att, vet man att man har rätt, då är det lätt att demonstrera. Dessutom är Kinnarps ett företag som undviker sanningen och klarspråk och det gör mig mycket upprörd, det underlättar det med.

 

16 juni 2015

 

Det var en intressant eftermiddag, jag orkade inte sitta länge, men det jag såg och upplevde den tid jag satt där var desto intressantare.

 

Det var flera ungdomar som stannade och frågade varför jag satt där och då fick jag tillfälle att informera dem om Kinnarps felkonstruerade stol och deras oförmåga att ta ansvar för konsekvenserna och deras pinsamma agerande att gömma sig bakom sitt försäkringsbolag Länsförsäkringar Skaraborg som lånar ut sig till sin största kund på det sätt att det är de som skall påvisa att jag inte blivit skadad av Kinnarps.

 

Jag fick tillfälle att för dessa ungdomar ta tillfället i akt att be dem, när de arbetar lägga mycken vikt vid arbetsmiljöarbetet, för det är tyvärr så att kunskapen bland våra lagstiftande politiker och de företagsledare och politiker som är ansvariga för lagstiftningens tillämpning är mycket dålig. Det är av yttersta vikt att de ser till att när de har personalmöten, att de har arbetsmiljö som en obligatorisk punkt på sina möten, att man går genom de olyckstillbud som har rapporterats, att man tvingar fram ronderingar på arbetsplateser tillsammans med facket, ergonomiska utredningar för de arbetsplatser som man ser är i riskzonen och att man har en framåtriktad analys utifrån det som rapporteras in och att man inte tar sin hälsa för given. Det är bara någon sekund mellan himmel och helvete. Därefter så är du som arbetsskadad i Sverige helt utlämnad, du får inget stöd, där stöd borde finnas att få och då tänker jag främst på Försäkringskassa, AFA och Försäkringsbolag. Om du som läser detta inte tror på det jag skriver så dra dig inte för att maila mig/ ringa mig och fråga.

 

En bil stannade och en kvinna klev ut och vi började samtala, hon var sjukgymnast och hon var inte skadad i arbetet, men väl skadad i nacken efter en trafikolycka en s k whiplashskadad. Henne hade samhället och försäkringsbolaget svikit helt och hållet, hon hade på egen hand fått söka hjälp Nackskadeförbundet, i Norge och i Teheran där hon för egna pengar låtit operera sig där. Nu var hon stelopererad, fri från smärta, men det svenska samhället har svikit henne på det grövsta sätt.

 

När jag berättade min historia för henna om om Kinnarps farliga produkter, landstinget Sörmlands dåliga arbetsmiljöarbete och vad landstinget Östergötland har haft att erbjuda i sjukvårdsväg så såg hon inte förvånad ut. Arbetsskadade eller rättare sagt alla skadade som är beroende av försäkringsbolag och sjukvård i Sverige idag, det som vi har betalat in till via premier och skatter, vi får inte tillgång till våra rättigheter utan kastas ut på "samhällets soptipp", med benäget bistånd av svag lagstiftning och dåliga statliga regleringsbrev.

 

Jag fick en del mycket bra tips av kvinnan innan vi önskade varandra en trevlig sommar och hon klev in i bilen och försvann.

 

Kvinnan ville ringa till Kinnarps huvudkontor och protestera mot det hon såg, så här ger jag henne det telefonnummer och de namn hon frågade efter. Är det fler som vill tala om för Kinnarps vad man tycker om deras brist på ansvar (det är några till som frågat om det) så har ni följande uppgifter, men tänk på att detta är personer som i sin yrkersroll måste försvara och administrera ett företag i moraliskt förfall, så tänk på vad ni skriver.

 

Customer Quality Manager Rolf Johansson mail info@kinnarpsinterior.se telefonnummer Tel: 0515 - 38 000

 

Kvalitetschef Tomas Ekström mail info@kinnarpsinterior.se telefonnummer Tel: 0515 - 38 000

 

Här kommer klipp ur Kinnarps filosofi:

 


 

ERGONOMI

ANVÄNDARVÄNLIG ERGONOMI

Utifrån forskning och användarundersökningar utvecklar vi ergonomiska lösningar som ger välmående och produktiva medarbetare.

 

KVALITET

 

GODKÄND KVALITET

 

Eget testlaboratorie, internationella certifieringar och kontroll över produktionen möjliggör högt säkerställd kvalitetsnivå och branschledande garantier för våra egentillverkade möbler.

 


 

Ja, ja det är elakt av mig att saxa klyschor från företagets hemsida, men jag kunde inte låta bli att låta "de tomma tunnorna bullra". Det är viktigt för alla som har affärsrelationer med Kinnarps att veta hur de agerar när deras utfästelser brister. Jag återkommer till detta längre fram i tiden.

 

 

Några frågade om hur länge skall du hålla på? Tja, sa jag, jag vet inte jag tar en dag i taget och så länge smärtstillande fungerar så kommer demonstration pågå på detta sätt och/eller eskalera på andra sätt. Det är Kinnarps som har satt mig här och det är bara de som kan ta mig bort härifrån.

 

 

En äldre man frågade mig om Corren, NT eller Folkbladet varit här och pratat med mig och på det så var svaret nej och på följd frågan, "konstigt, det verkar ju som om de har nyhetstorka, så de borde väl passa på nu och skriva om något så viktigt som skador på jobbet"? Jovisst hade han rätt i det, men jag vet faktiskt inte varför tidningarna hittills inte visat intresse, det kan väl inte vara så att dålig arbetsmiljö på företag är ämnen som man inte vågar sig på?!

 

Jag vill avsluta med att be er som är arbetsskadade, fått arbetsrelaterade sjukdomar eller vistas i dålig arbetsmiljö.

 

Skriv till mig, ge mig och omvärlden din historia, du får gärna vara anonym. Om tidningarna inte tycker din historia går att sälja så kan jag ta in den i bloggen, gratis!

 

Så nu är det kväll, magen är totalkvaddad av smärtstillande och ländrygg och nacke och axel värker så man vet inte vart man skall ta vägen, men andra ord tämligen normal kväll för mig.

 

17 juni 2015

 

Det var tveksamt om jag skulle orka demonstrera idag, det frestar på skadorna att sitta stilla och hålla skylten, men det gick med hjälp av kodein och annat. Det var ganska dåligt väder, grått, blåsigt, regnigt och lite kylslaget, det är bara gilla läget. Jag tänker bara på hur Kinnarps behandlar mig då stärks jag till kropp och själ.

 

Det var som andra demonstrationsdagar ett förvånansvärt positivt mottagande och många hälsningar. Flera vill fotografera mig och vevar ner och frågor, anledningen till det kan jag inte veta, men jag tolkar det positivt, att de tycker jag gör rätt som markerar mot Kinnarps, att nu får det f.. mig vara nog. Ett par personer som stannade och pratade frågade, ”Hur länge skall du hålla på och demonstrera?”. Vad säger man, jo, som det är, ”Det finns ingen gräns, det får ta den tid det tar och på den plats och på de olika sätt som jag kommer demonstrera. Det är Kinnarps som har ”bollen”, de kan när som helst återuppta dialogen med mig, komma till en överenskommelse och gå våra skilda vägar. Jag är inte oresonlig mer än mot just det här sättet som Kinnarps valt behandla mig. De har mitt telefonnummer och mailadress och kan kontakta mig när som helst och ge mig en möjlighet att återgå till rehabilitering och någon form av ”normalt” liv, som sagt ansvaret är Kinnarps.

 

Strax innan jag blev hämtad så hade jag ett intressant samtal med ett par ungdomar, de var genuint intresserade av vad jag satt här för och vi talade om det och arbetsmiljö och arbetsskador. Den ena killens pappa hade nämligen blivit av med pekfingret när han arbetade med styckning i en butik, så han hade sett vad arbetsskador leder till på nära håll. Den ena killens pappa hade nämligen blivit av med pekfingret när han arbetade med styckning i en butik, så han hade sett vad arbetsskador leder till på nära håll och det är väl så det är. "Hälsan tiger stilla", så länge man inte drabbas eller någon i ens närmsta omgivning drabbas så ägnar men inte många tankar på sin arbetsmiljö.

 

Sist kan jag inte låta bli att skriva att en mörk större stadsjeep rullade sakta förbi och körde in på Kinnarps parkering där bara en av de anställdas bilar var parkerad. Den mörka bilen stod där med tonade rutor, ingen klev ur utan och där förblev den tills min fru kom, då rullade den iväg. Läskigt eller hur, precis som i en amerikansk dussindeckare!

 

22 juni 2015

 

En natt med smärta, jag vet inte hur många gånger jag sprängt Kinnarps företag åt helv…, men nog var det ett par gånger. Visst det var i smärtfyllda drömmar, men ändå njutbart varje gång det smällde i luften.

 

Jag tänkte på Rolf Johansson företagets Customer Quality Manager, han bad mig i början på året skicka mig mina ekonomiska anspråk och där efter tystnad och hänvisning till deras advokat. Det är klart man blir besviken, när man vill lägga det där förbannade företaget bakom sig , undanstoppat på minnes vind, dit man aldrig återvänder och få koncentrera sig på operationer och försöka återvinna den hälsa Kinnarps tog ifrån mig när de slarvade med sin felkonstruktion och sitt bristande ansvarstagande.

 

Jag talade i morse med min fru (hon har ett tålamod som få) på väg till demonstrationen om hur länge detta kan pågå och då bekände jag att för varje dag som Kinnarps är tyst och inte kontaktar mig, desto mer beslutsam blir jag att detta kommer inte att avslutas, aldrig i helvete…! När Kinnarps kontaktar mig och vi kan samtala, ha en dialog, ja, då får vi se hur det blir.

 

Det var en demonstration i gråväder och smärta, jag tvingas ta starka smärtstillande för att stå ut, särskilt idag som jag glömde halskragen som ger stöd.

 

Jag fick många vinkningar och tummen upp och i filialen så kunde jag se skuggor som rörde sig till och från bakom de blänkande glasrutorna. Idag syntes inte den där skumma bilen till, det kändes bra. Hustrun hämtade upp mig precis när regnet började strila ner och min rygg och nacke tog slut.

 

Det var ingen som stannade och pratade, jo, förresten det var det, det var ganska intressant, så här var det. En äldre man stannade till med bilen och frågade.

-Får du någon uppmärksamhet?

-Jodå lite grann, många besöker min blogg och där får jag mycket sympati och sedan var ju SVT Öst här.

-Ja, jag såg det, har Norrköpings Tidningar och Folkbladet varit här?

-Nix, inte ljud.

-Märkligt, de borde väl åtminstone vara intresserade av arbetsmiljöaspekterna.

-Så sant så sant.

-Lycka till och trevlig sommar.

-Detsamma och tack för du stannade.

Ungefär så gick samtalet, det var så jag mindes det.

 

Svar från Länsförsäkringar Skaraborg, när jag skrivit på deras Facebooksida. "Vi kan inte kommentera enskilda ärenden. Detta ärende kommer att prövas av Ansvarsförsäkringens Personskadenämnd."

Vad betyder det?

Jo, det här är ett typiskt försäkringsbolags svar, man har en rad instanser som man som arbetsskadad (eller på annat sätt kundklient med anspråk på bolaget) kan överklaga till och i dessa instanser så har man köpta läkare som skall uttala sig och som "håller i yxan" och som "kronan på verket" så finns Ansvarsförsäkringens Personskadenämnd, där ingen får rätt och som är den slutliga "soptippen" dit försäkringsbolagen kör sin offer, stämplar dem som "rättshaverister" och från vilken det inte finns någon återvändo.

 

Här kan ni läsa om hur svinaktigt Länsförsäkringar (länk) beter sig mot ett försäkrat cancersjukt barn och hur man "bollar" över till Personförsäkringsnämnden för att de skall hålla i "yxan" i en låtsasobjektivitet. (Uppdaterat 16 januari 2016)

 

Nu är det kväll och det värker så in i helv… i nacke och axel, det går inte vila höger armen på något sätt uran det smärtar. Det blir nog sömnmedel i kväll.

 

23 juni 2015

 

Natten var kort och lång. Den var kort på det sättet att jag lade mig sent och gick upp tidigt och lång på ett annat sätt, jag var vaken ofta, smärtan tar mig upp till vakenhet och då lyssnade jag på Aftonbladets podcast ”Fallet”. Vid det här laget har jag stirrat i taket, suttit på sängkanten och stått upp och då lyssnat på denna verklighetsfall. Är det bra? Nej,det vill jag inte påstå, lite av koka soppa på en spik. Det bygger på ett verklighetsfall, där en ung kille stuckit ihjäl sin styvmor med kniv (detta erkände han) och sedan kommit på andra tankar och påstår att det i själva verket är fadern som är förövaren och nu skall journalisten 29 år senare leda i bevis att det är så. Helt klart är att detta är inspirerat av den hundrafalt bättre ”Serial”-förlagan.

 

Jag demonstrerade idag och det var lite gråmulet idag igen. Många blickar blev det och när man tittade tillbaka så vände bilisterna bort blicken, man vill se men inte avslöjas med att bli sedd.

 

Många glada miner fick jag och vinkningar fram till att hustrun hämtade mig.

 

Priset för dagens sittning blev som förut fruktansvärda smärtor i ländrygg, nacke och axel. Den här gången kunde smärtstillande ta bort det mesta, men det blir till priset av sömnighet.

 

En kompis kom och hämtade en båt som jag inte har användning för, helt enkelt för att jag på grund av skadorna inte kan hantera den och båtmotor. Tack för det Kinnarps, tack så jäv.. mycket!

Hemma väntade en omtänksam förmaning från Länsförsäkringar i Skaraborg. Se här: 

 

Ytterligare svar var från Länsförsäkringar Skaraborg när jag skrivit på deras Facebooksida. Se tidigare kommentar. "Facebook är inte det forum där vi hanterar skadeärenden, och vi hänvisar till tidigare korrespondens . Därmed kommer vi också framöver att plocka bort länkar och inlägg i pågående skadeärenden.”

 

Vad säger man om det, ja, mycket kan man säga och skriva, men inte på försäkringsbolagets Facebook-sida. Där skall man skriva snälla saker och klicka på ”Gilla”-knappen.

 

24 juni 2015

 

Min fru, snäll som hon är, skjutsade mig till Katrineholm i den avsikten, att när vi ändå är i närheten av en Kinnarps filial, så kan jag ju demonstrera där. 

 

Det känns på något sätt rätt att komma nära Landstinget Sörmland och Kinnarps som levererade de felkonstruerade stolarna via återförsäljarna i Sörmland. Så småningom så blir det filialerna i Nyköping och Eskilstuna.

 

När vi kom till Starrvägen så hittade vi inte filialen, så det blev inte mycket med den uppvisningen, men som Uffe sa på den tiden det begav sig, ”även en inställd spelning är en spelning”.

 

Vi var tillbaka i Norrköping lagom för att regnet skulle tillta tillsammans med blåsten, men vad är det i jämfört med det som Kinnarps har tillfogat mig? Ingenting!

 

Nu när Kinnarps har tagit ifrån mig det mesta av det som gör livet värt att leva (listan är lång och jag återkommer framöver till den jeremiaden), så har jag fått mycket tid till att sitta, stå, ligga och ägna mig åt smärta.

 

Början av demonstrationen var i mycket dåligt väder, men slutade i sol och ganska varmt.

 

Förbipasserande var som vanligt mycket trevliga och såg empatiska ut, flera vevade ner bilrutan när det blev bilköer på väg ut från parkeringen och vi växlade passade på att prata med varandra.

 

Det är ingen tvekan om att för många så är arbetsskador och dåliga produkter något som de förstår konsekvenserna av, alltså något som tillfogas av företag till enskilda värnlösa människor och som kronan på verket nyttjar sin rikedom till att köpa sig den ”rättvisa” man vill ha.

 

Men, men vi får väl se, jag har en insats i det fulspel Kinnarps och Länsförsäkringar Skaraborg bedriver som de inte har och som är svår att övertrumfa. 

 

 

25 juni 2015

 

Vi anlände till Gillbergagatan 42 i Linköping vid 9.30 tiden, det var en grå men inte kall dag. M hjälpte mig med att packa ur bilen och ställa upp inför demonstrationen, sedan var det bara att sätta sig och bit ihop när smärtorna rullar upp och ner i ryggraden.

 

Jag såg att min stillsamma demonstration så småningom uppmärksammades bakom fönsterrutorna, men ingen kom ut och samtalade, jag antar att ett påbud och varning har gått ut från Kinnarps centralt att ignorera mig.

 

Precis som i Norrköping var det flera glada miner, vinkningar och tummen upp och flera som fotograferade. När jag suttit så länge som kroppen klarade av så blev jag hämtad och vi åkte vidare.

 

Efter demonstrationen var det dags för läkarbesök hos OF på Ögonkliniken i Linköping.

 

När vi anlände hem så väntade ett svar från min före detta arbetsgivare, landstinget Sörmland , på de frågor det på vissa punkter oklara svaret jag fick i min förra förfrågan. 

______________________________________________________

Så här löd mina frågor:

 

”Frågor med anledning av ert svar LS LED15-0028-11

 

Hej!

 

Tack för ditt svar.

 

Det finns ytterligare frågor jag behöver svar på med anledning av en del otydligheter i svaret 6 maj 2015.

 

Det gäller fråga 5:

 

”Informerades/varnades anställda på landstinget om att fler felkonstruerade stolar var på drift i landstinget?”

 

Svaret från er är:

 

”Varningar har gått ut brett i organisationen ang viss stolsmodell från Kinnarps, men okänt utifrån avsaknad av faktaunderlag

om det är direkt kopplat till just denna händelse från 12 mars 2010.”

 

Mina fråga är:

 

1. Är det nedanstående bifogad varning du avser med, ”Varningar har gått ut brett i organisationen…."?

 

2. När skickades nedanstående varning ut i organisationen? 

 

3. Finns det fler varningar som skickats ut än nedanstående varning? Om svaret är ja så vill jag ta del av den varningen!

 

4. Den varning som skickades ut (se nedan) visar på en specifik felkonstruktion på Kinnarpsstolen. Är det identiska/likartade fel vid stolskrascherna

som beskrivs i bifogad varning vid arbetsplatsolyckorna 12/3-10 och 12/10-10? Tips! Personalen på enheten i Eskilstuna vet svaret.

 

5. Informerades avtalsenheten/inköpsenheten om Kinnarps stolskrasch 12/3-10?

 

6. Om svaret är ja, vilka åtgärder vidtog enheten?

 

Jag hoppas snabbt svar och om det är svårt att tillgodose så får ni gärna skicka svar allteftersom ni får fram svaren.

 

Vänligen bekräfta mottagandet asap.

 

Med vänlig hälsning

 

Kenth Lampa genom Margareta Bergqvist-Lampa

 


 

 

Det här är svaret, som inte är ett svar.

 
 
 

 

Jag ber läsaren notera att Solveig Lampe har jag arbetat tillsammans under en längre tid och man förväntar sig mer av en f d kollega, men här väljer hon att inte lämna uppriktiga svar, hon vill inte söka sanningen.

 

Notera att hon svarar inte på om fler varningar skickats ut än den som jag tvingade Kinnarps skicka ut efter att min arbetsplatsolycka var ett fullbordat faktum.

 

Varför?

 

Jo, helt enkelt för att några andra varningar inte skickats ut trots att Solveig Lampe påstår motsatsen. Jag vet att inga fler varningar skickats ut till personalen och detta faktum ställer Kinnarps och landstinget Sörmland i skamvrån, efter arbetsplatsolyckan i Eskilstuna 12 mars 2010, då varningar senast borde skickats ut.

 

Vidare vill Solveig Lampe inte kommentera vilken typ av fel som inträffade 12 mars 2010, trots att svaret inte ligger längre bort än telefonen. Hon vet vart hon skall ringa för att få svar på detta.

 

Vad gäller den tredje frågan om inköps/avtalsenheten informerades om stolskraschen 12 mars 2010, så är det samma sak där. Svaret finns ett telefonsamtal bort.

 

Det är beklämmande att en tidigare kollega inte kan söka sanningen och besvara frågor som är viktiga för mig som skadats i arbetet och som är viktigs för landstingets Sörmlands arbete med det systematiska arbetsmiljöarbetet (när det väl kommer igång).

 

Jag skall skicka frågorna till förvaltningschefen för Habilitering och Hjälpmedel, som jag också arbetat tillsammans med i många år och som förstår att söka sanningen på ett bra sätt.

 

26 juni 2012

 

Natten har varit si så där, totalt kanske fem timmars sömn i en timmes sömn stunder.

 

 

Mår illa utav Gabapentinet, tror jag. Det har varit så ända sedan jag började med den medicinen.

 

29 juni 2015

 

Det såg dystert ut på himlen och jag kände mig dyster till mods, ständiga smärtor förädlar in människan och dessa djävuska nervimpulser gör att man hemsöks av både de ena och de andra destruktiva tankarna och det känns inte bra.

 

När jag kom på plats utanför Kinnarps filial så blev jag nästan direkt gladare. Jag tror aldrig jag fått så mycket positiv respons från passerande människor, till fots, på cykel, på moped, på motorcykel, i bil, i lastbil, i buss, ja egentligen så väntar jag mig nu att även flygplan på in eller ut flygning från Kungsängen skall signalera till mig med en "Immellmannloop".

 

Det var med andra ord många som vinkade och tutade och stannade för att prata med mig om arbetsmiljö och arbetsskador i allmänhet och Kinnarps bristande ansvarstagande i synnerhet.

 

Det är alltid trevligt att få samtala om ett ämne som är så bottenlöst försummat av politiker och då särskilt den lagstiftande delen. De låter de arbetande slitas ner på olika sätt och kastas på "samhällets soptipp" och företag och organisationer som är skyldiga kommer undan med det och så klagar politiker på att sjukförsäkring kostar samhället för mycket, trots försämringar de genomfört. Vill man lösa det så skall man slå mot de som orsakar arbetsskadorna, företag, privata och offentliga och då särskilt mot deras plånböcker. Det är ett språk som alla ansvariga förstår.

 

Tack alla ni som uppmärksammat mina demonstrationer, ni blir fler och fler.

 

Tuta gärna en gång för bättre arbetsmiljö och bättre produktsäkerhet när ni ser mig.

 

Jag önskar er en bra dag och guld i JEM för Sverige i morgon.

 

PS

 

Du som har svaret på de här frågorna är jag evigt tacksam. Svara här i bloggen.

 

Varför har vi ett Arbetsmiljöverk?

 

Vad gör de förutom flytta papper och sammanställa statistik över "samhällets olycksbarn"?

 

 

30 juni 2015

 

Klockan är fyra och jag sitter på sängkanten eller omväxlande står i rummet och väntar på att smärtstillande skall börja verka. Jag lyssnar på en Podcast, den här gången från ”kvalitetstidningen” Expressen.

 

Klockan är åtta och det är snart dags för demonstration, det är grått väder och jag har svårt att gå, får ta en minut i taget.

 

En och halv timma klarade jag demonstrera innan rygg och nacke krackelerade, det får räcka för idag.

 

Det var ganska skönt väder och de som klippte gräset runt omkring mig var hänsynsfulla och körde inte nära mig utan väntade tills jag åkt hem.

 

Det var glada miner och åtbörder idag med och det muntrar upp. Det är många bilar med barn i baksätet och de är nyfikna på vad jag håller upp för skylt. Jag vinkar till dem och nästan alla gånger så kommer det upp en liten hand med en försiktig vinkning, sedan ser man ett piggt ögonpar och ett leende. Det får en att tänka, att måtte de aldrig utsättas för skador och elände, livet är för kort för det. 

 

Det var någon som skrev så här på 1600-talet. 

 

Barn är det dyrbaraste 

vi har, dock är de

sköra som glas

och kan tillfogas

obotlig skada.

 

Var diktaren från Prag, jag kommer inte riktigt ihåg?!

 

Han arbetade med utbildning för Axel Oxenstierna tror jag, nå det får vara hur det vill med det, men klok var han.