06 Dagbok från Helvetet mars 2014

Publicerat i: 06 Dagbok från Helvetet, Arbetsmiljö AFA, Aftonbladet, Alingsås, Anders Andersson, Annika STrandhäll, Arbetsmiljö, Corren, Customer Quality Manager, Dagbok, Dagens Arbete, Ergonomi, Eskilstuna Kuriren, Expressen, Facebook, Falköping, Felkonstruktion, Filial, Flickr, Folkbladet, Gärde Wesslau, Helvetet, Herrljunga, Hjo, ISO9001, Instagram, KVP, Kinnarp, Kinnarps, Kinnarps AB, Kinnarps AS, Kinnarps Group, Kinnarps Int, Kinnarps Interior, Kinnarps Interiör, Kinnarps Ltd, Konflikt, Kontorsstol, Koppargatan, Kristersson, Kvalitet, Kvalitetschef, Landstinget Sörmland, Landstinget Östergötland, Landstingsfullmäktige, Landstingsstyrelsen, Länsförsäkringar Skaraborg, NT, P4 Skaraborg, P4Goteborg, P4Halland, P4Jonkoping, P4Kalmar, P4Kronoberg, P4MorgonJKPG, P4Ostergotland, P4Skaraborg, P4Sormland, P4Stockholm, P4Vast, Per-Arne Andersson, Personskador, Politiker, Produktansvar, Produktsäkerhet, Rolf Johansson, SVT, SVT Plus, SVT Öst, SVT1, SVT2, Skara, Skövde, Staffan Lindblad, Svenljunga, Svenska Dagbladet, Tomas Ekström, Tumblr, Twitter, Ulricehamn, kontorsmöbler, p4sjuharad, Åsa Kullgren, Övernattningslägenhet
 
 

 
 
 

1 mars 2014 

 

Klockan 3.12 värken väcker mig och nu ligger jag vaken och skriver det här och tittar ut i mörkret genom fönstret och försöker tänka på ingenting.

 

Klocka 12.05 jag sitter här som vanligt och vegeterar det värker överallt, men jag försöker träna så gott det går.

 

Margareta och mina flickor firade min födelsedag i förskott, jag fyller 63 den tredje mars. Margareta hade ordnat en tre rätters middag som vi avnjöt tillsammans och vi hade jättetrevligt. Det är svårt att visa upp en glad fasad när man samtidigt har ont så in i helvete och man bara vill stänga sig inne i sängen eller fåtöljen för man orkar inte hålla fasaden uppe med normala samtal. Världen blir så liten. Under och efter middagen så hade kraftiga attacker av kramp från örat och ner på halsen på vänster sida.

 

2 mars 2014 

 

Klockan 4.15 jag har just förlorat kapplöpningen till toaletten och jag har varit tvungen väcka Margareta för att städa efter mig, sätta på tvättmaskinen och hjälpa mig duscha. Det är ryggvärken i vanlig ordning som gör att jag inte kan hålla emot för det värker och jag blir nästan som lam i ländryggen och neråt. Det här började strax efter arbetsplatsolyckan och jag har förlorat kampen om toaletten många gånger även när jag var på jobbet, jag var tvungen att alltid ha ett ombyte i väska med mig på jobbet och tyvärr behövde jag det många gånger. Jag ligger i min säng med min värk och låter mitt vänstra pekfinger skriva det här.

 

Klockan 12.45 jag har med, som vanligt med hjälp av Margareta, gjort morgontoaletten tidigt på förmiddagen och det behövdes verkligen efter nattens händelser. Jag känner mig mycket låg och jag har så ont i ryggen och i nacken och axeln, jovisst vänsterbenet spränger men det är hanterligt och en bit från huvudet där upplevelsen finns. Jag har tränat och det går hyfsat när Margareta hjälper till att trycka på när jag själv inte orkar.

 

Klockan 18.25 jag tittar på TV och försöker hitta en position där ryggvärken inte skall kännas så mycket.

 

3 mars 2014 

 

Klockan 2.15 jag vaknar av värk. Min en sömns omintetgörs är riktig sömn utan sommar r som ytlig sömn lite vaken hela tiden, jag tar smärtstillande.

 

Klockan är 6.30 jag har haft mycket dålig sömn i natt, som nästan alla andra nätter, värk, värk och mera värk.

 

Klockan är 11.50 jag är hemma från sjukgymnastiken och är helt utslagen, ryggen värker, nacken värker, särskilt bakhuvudet och axel är för jävlig.

 

Klockan är 12.50 jag bara sitter, jag orkar inte värma nudelsoppan, för jag kan inte ta mig till köket, än mindre stå upprätt den tid som krävs, jag tar smärtstillande och hoppas på det bästa.

 

Klockan 14.00 jag hade samtal med MK, den läkare jag har på vårdcentralen Åby nu när DM är barnledig. Vi talade om min status, om läkarintyg och om svaret från magnetröntgen. Svaret visar på att man har funnit skador i nacken och att dessa till del kan förklara smärtor i nacke, arm och i hand och fingrar. MK skall skicka remiss till neurologisk expertis i Linköping. Jag hoppas detta skall förstås som skador som uppkommit vid arbetsplatsolyckan och inte som degenerativa åldersförändringar, för det var vid fallet de uppkom. Den här värken från öra ner i fingrar har jag haft sedan stolskraschen det är inget nytt, det som är nytt är att en läkare försöker för första gången hjälpa mig ta reda på orsaken.

 

4 mars 2014 

 

Klockan 1.20 jag är vaken och det värker och det kliar något så överjävligt, det måste vara någon allergisk reaktion på morfinpillret jag tog vid 23-tiden.

 

Klockan 3.50 det värker och det kliar.

 

Klockan 8.25 och ligger och läser på Ipaden och väntar på att smärtstillande skall börja verka.

 

Klockan 20.50 jag har tränat enligt program och jag har dragit på mig värk. Det enda roliga idag var samtalet med barnbarnet Filip. Han gillar grekisk historia så det blev en del om det och varför han var så lerig när han kom hem från skolan, fotboll förstås.

 

Klockan är 22.00 det har varit en skitjobbig dag, det började med att värk i nacke och rygg och axel och sprängvärk i benet slutligen väckte mig vid halvfyra tiden och för att inte störa Margareta så satte jag mig i en fåtölj och idiotglodde på något på TV som inte vet vad det var medans smärtstillande fick börja värka och jag fick en sittande timma med sömn. Margareta skjutsade mig till sjukgymnast på Rehab Syd och jag fick träningscykla och sedan mäta han böjnings vinkeln och det har inte blivit ett dugg bättre sedan senast, så deprimerande. Efter att ha berättat för honom hur jag tränar, alltså att jag gör lite mer än programmet föreskriver, så föreslår han att jag tar lite lugnare ett par dagar för han tror knät ät irriterat. Efter besöket där så har jag tid hos sjukgymnast EH på ortopeden och där får jag lära mig en hel del nytt och en del som jag borde fått reda på redan innan operationen. Hon tycker inte alls att jag skall vila lite eller ta hjälp av någon vid knäböjning och så visar hon genom att instruera hur jag skall sitta på sängkanten med dinglande ben, sträcka ut vänster ben och så böja det neråt så mycket det går och sedan pressa på med höger ben över vänster ben så mycket jag orkar till jag får blodsmak i munnen, nå tillsammans så lyckades den här hårdhänta träningen öka på böjningen 4 grader. Det hade ju varit kul om någon hade visat mig detta från början. Vidare fick jag reda på att jag skall massera operationsärret, skaffa snabb verkande morfin för att kunna träna hårdare, jag skall också införskaffa kylmedia att ha på knät efter träning. Enligt E borde jag fått med mig det efter operationen. Jag har nu fixat det hon sade och har börjat med den här hårdare träningen. Resten av dagen har jag varit utslagen och i princip bara suttit.

 

6 mars 2014 

 

Klockan 1.20 jag är vaken med min värk i rygg, nacke och axel och ligger och tittar ut i mörkret och försöker att inte tänka. Tar smärtstillande och hoppas.

 

Klockan 4.57 nu verkar det kört med sömnen, det sticker i knät och det värker i de vanliga kroppsdelarna. Jag hoppas sömnen återvänder och fram till dess så läser jag lite.

 

Klockan 23.00 dagen har bestått av smärta, träning, värktabletter, nedkylning och så lite mer av samma sak om och om igen.

 

7 mars 2014 

 

Klockan 1.15 jag vaknar av värk i rygg, nacke och axel.

 

Klockan 3.20 värken plågar mig och jag sitter och försöker hitta en ställning som lindrar.

 

Klockan 5.40 det värker och värker och värker och värker och värker och........

 

Klockan 15.30 och jag mår rätt hyfsat och värken är på en hanterbar nivå. Det hände en trevlig sak till lunch, då kom C, D och U hem till mig och bjöd på lunch som de hade med sig. De hörde av sig tidigare i veckan och meddelade att de ville fira min födelsedag. Det var jättekul att de kom hit och vi hade en trevlig stund och åt god mat. Vi pratade om allt möjligt, vi har ju arbetat ihop en gång i tiden och har fortsatt att hålla kontakten.

 

Klockan 21.10 kroppen känns sisådär, smärtstillande har gjort sitt till, det som värker är nacke och axel och rygg.

 

8 mars 2014 

 

Klockan 6.30 det har varit en hyfsad natt jag har nog fått totalt fyra timmars sömn, splittrad, men ändå. Nu har värken i rygg, nacke och axel väckt mig så nu blir det nog ingen mer sömn.

 

Klockan 9.40 jag har tränat och nu vilar jag, det är mycket ansträngande och smärtsamt att få upp rörligheten igen i knät, jag ligger ju flera veckor efter på grund av att såret inte läkte ihop som det skulle.

 

Klockan 23.10  och det är vårt yngsta barnbarn Oskar som skall sova över hos oss, mellan Margareta och mig. Det blir dåligt med sömn, dels Oskar som snurrar runt, men främst på grund av värk.

 

9 mars 2014 

 

Klockan 18.00 jag har inte gjort mycket mer än försökt leka med Oskar, men det är svårt när jag inte kan lyfta honom, jag kan ju för fan inte använda höger arm eller lyfta för nackvärken. Jag har försökt träna så hårt jag kan och lite till och däremellan vila för det är så oerhört påfrestande på kroppen och då särskilt de skadade kroppsdelarna.

 

10 mars 2014 

 

Klockan 4.30 värken väcker mig för viken gång i ordningen vet jag inte, jag tar smärtstillande och ligger och väntar med värken och tjutet i öronen.

 

Klockan 21.50 det har varit en jobbig dag Margareta skjutsade mig till sjukgymnasten, T den ordinarie sjukgymnasten blev sjuk, så M en kollega till Torkel körde dubbla patienter och hjälpte mig med cykeln, som har ställbara trampor. Sjukgymnasterna är beundransvärda, med sin stora kunskap om kroppen, vänligheten och tålamod med en sådan jävla gnällspik som jag. Nåja jag har fått mer böjning på leden än senast, men det är till priset av en oerhörd smärta och som det inte varit nog så är ländryggen en stor värk bara, kan det bero på att vänster benet och protesen påverkar ryggen? Nacken och axeln plågar mig något överjävligt, skall det aldrig bli bra? Jag har fått mer morfin utskrivet så att jag kan träna hårdare.

 

11 mars 2014 

 

Klockan 4.10 trots att jag börjat med morfin igen för att träna hårdare och inte känna smärta, så vaknar jag lik förbannat av smärta i rygg, nacke och axel.

 

Klockan 8.00 jag äter frukost och skall göra dagens första sjukgymnastik.

 

Klockan 14.30 jag har tränat och det går hyfsat med de här starka smärtstillande, det går att trycka på hårdare. Jag har fått hjälp av min dotter att sitta ute i trädgården i solen ett par timmar, det var mycket skönt, dels solen, alla småfåglarna och krokus som kommit upp. Det är en trevlig upplevelse i mitt för övrigt eländiga liv.

 

Klockan 14.35 ännu ett glas som gick åt helvete för att jag inte kan lita på högerhanden. Nu kan jag inte vara i köket förrän glaset är uppsopat, för det klarar jag inte av.

 

Klockan 20.00 jag har precis blivit hämtad från ett möte i logen, det var på gränsen att jag kunde sitta/stå med på mötet för jag har så ont och nu sitter jag och vilar för att klara sjukgymnastiken.

 

Klockan 21.00 jag tar mer smärtstillande, tränar och tittar på matchen Bayern-München mot Arsenal. Det var en hyfsad match.

 

Klockan är 2.30 värken väcker mig.

 

Klockan 4.10 jag väcks på nytt och sitter på sängkanten med benet uppe på sängkanten och tittar ut på ljuset som är på väg. Margareta sover och jag vill sova, men kan inte.

 

12 mars 2014

 

Klockan 17.00 Margareta och jag har varit till mors lantställe och tittat huset. Margareta körde och jag satt bredvid, vi fick stanna flera gånger så jag fick sträcka på mig, ben och nacke. Nu har jag tagit smärtstillande och gjort sjukgymnastik, det är fan svårt det är att få upp rörligheten i leden och så smärtsamt.

 

Klockan 23.00 jag tittade på matchen Barcelona mot Manchester City, City var chanslösa, men matchen var kul ändå, mycket beroende på trollgubben Messi.

 

13 mars 2014 

 

Klockan 1.30 jag vaknar av värken och ligger väl och stirrar i taket någon timma innan smärtstillande börjar verka.

 

Klockan 6.30 nackvärken är för jävlig och gör att jag vaknar ideligen.

 

Klockan 17.00 jag har varit på sjukgymnastik, det var deprimerande, jag har inte gjort några framsteg, böjningen på knät ligger kvar på 85 grader. R kom och hämtade mig, vi hade bestämt att vi skulle fika, han går nästan lika illa som jag gör, så vi fick fundera på var det närmsta caféet låg i förhållande till bilparkering och då kom vi fram till att det var ICA Maxi, där vi bara behövde gå cirka femtio meter, men de kändes som 1 kilometer för oss.

 

14 mars 2014 

 

Klockan 21.00 det har varit en skitnatt med mycket vakande och en skitdag med få framsteg i träningen, det enda roliga var min fru som gör allt för att jag skall må bra och komma ur min depression,som nu mer eller mindre varat sedan den där förbannade Kinnarpsstolen kraschade, det andra roliga idag var att träffa mitt barnbarn Oskar, fan vad trist att jag inte kan komma ner på golvet i solen och leka med honom, jag kan intehålla honom för jag har för ont i nacke, arm och axel.

 

15 mars 2014 

 

Klockan 10.05 vi har ätit frukost och morfinet har "kickat" in, dags för träning, btw natten har varit dräglig, men inte mer.

 

Klockan 17.00 jag tränar och tränar men tycker inte jag gör framsteg, det känns mycket dåligt.

 

16 mars 2014 

 

Klockan 1.10 jag har sovit en timme knappt och sedan väckte smärtan i rygg och arm, axel mig.

 

Klockan 1.50 jag dåsade bort och vaknade på nytt, vad fan är det som händer, är det så här den här jävla natten skall vara.

 

Klockan 2.20 helvetes helvete. Så här kan de skyldiga ha det.

 

Klockan 2.45 så jävla vaken och smärtfylld man kan vara och så jävla fylld med tinnitus, som ett huvud kan vara.

 

Klockan 5.34 vilken jävla natt.

 

Klockan 10.00 Margareta var med när jag gick lite grann i trädgården.

 

Klockan 23.10 en skitdag i ett skitliv.

 

17 mars 2014 

 

Klockan 22.20 värdelös natt och dag när jag skriver det här med vänstra pekfingret så är det med största möda för jag har så jävla ont i bakhuvudet det kom med det nya träningsprogrammet 15 minuter på specialcykel med trampinställning 4, sedan benpress och slutligen rulla en stor boll med vänster ben. Vid mätning av vinkeln så hade inget hänt utan det ligger på knappt 90 grader. Sjukgymnasten trodde inte jag skulle bli bättre än så här, vilket jävla uppmuntrande besked! Det enda roliga var att Maria och Oskar hälsade på. Nu börjar den där jävla axeln och armen börja värka mer än vanligt.

 

18 mars 2014 

 

Klockan 4.25 och jag är vaken för, jag vet inte vilken gång?!

 

Klockan 8.20 jag har så jävla ont så jag vet inte vart jag skall ta vägen, benet, ryggen nacken och så den där jävla axeln.

 

Klockan 20.30 jag har mycket, mycket ont i nacken, bakhuvudet och ner över axeln och ner i handen och som inte det var nog så kan jag inte gå upprätt för ryggen, men på något sätt kan jag nästan träna hela programmet med hjälp av smärtstillande.

 

19 mars 2014 

 

Klockan 4.00 den där jävla kroppen väckte mig och jag kan inte ta mer smärtstillande förrän vid 8-tiden.

 

Klockan 8.30 smärtstillande har ännu inte verkat och det värker så mycket just nu är det nacke bakhuvud och ner i högerarmen som är värst. Hur mycket orkar man med innan man ger upp?

 

Klockan är 17.50 och nacken och bakhuvudet värker och gör all annan värk sekundär. Idag fick jag lämna återbud till sjukgymnastiken för jag kunde inte ta mig dit.

 

Klockan 23.10 jag har sett på fotboll med Mats och Chris, det var Manchester United mot Galatasaray, hyfsat intressant match, men vad är det när man inte kan njuta på grund av värk, jag jan knappt hålla huvudet upprätt.

 

20 mars 2014 

 

Kl 6.10 jag har det svårt, jag har så ont så det går inte beskriva i text, jag ligger och väntar på att pillren skall hjälpa.

 

21 mars 2014 

 

Klockan 3.10 värken väcker mig ideligen.

 

Klockan 16.00 jag tränar men jag tycker inte jag gör framsteg, jag har varit på sjukgymnastik idag.

 

22 mars 2014 

 

Klockan 23.00 jag är precis väck i huvudet av smärtstillande och det kliar och sticker i armarna, jag ser i packsedeln att det är en biverkan av morfinet. För övrigt en skitdag, med mycket stora svårigheter att gå.

 

23 mars 2014 

 

Klockan 18.25 det var en hyfsad natt men dagen har varit eländig med svullet ben som knappt går att böja och jag har så ont, så ont.

 

24 mars 2014 

 

Klockan 00.20 jag har tittat på TV och skall försöka sova. Idag var jag på den första av åtta bassängträningar, det kändes bra att få böja knät i varmt bassängvatten. Det var mycket jobbigt och i vissa övningar satte höger axeln stopp, trots att jag tagit smärtstillande innan träningen. Jag har även tillsammans med Margareta suttit i trädgården och fikat, hon såg väl hur deprimerad jag var så hon ordnade kaffe och bakelse.

 

25 mars 2014 

 

Klockan 5.00 det har varit en orolig natt till viss del beroende på träningsvärk, men övervägande helt enkelt att  så här ser mina nätter ut efter arbetsplatsolyckan.

 

Klockan 16.00 jag har varit och tränat, specialcykeln med inställbara trampor gick hyfsat, men det är ett jävla slit och smärta.

 

Klockan 24 och jag skall försöka sova, det gör ont här och där i kroppen.

 

26 mars 2014 

 

Klockan 5 jag ligger vaken för femtioelfte gången i natt och väntar på att smärtstillande skall börja fungera.

 

Klockan 7.40 och jag fick lite sömn till efter senaste uppvaknandet. Det är dags att gå upp och träna knät. Hur känns det just nu? Det värker i låret, det värker i ländryggen. Det värker i nacken. Det värker i axeln. Det värker i armen och handen, ovansidan och i fingrarna. Det tjuter i öronen.

 

27 mars 2014 

 

Klockan 22.18 jag har haft en hyfsad dag, visst jag har värk hela tiden, även om morfinet och Alvedonet tar bort det mest, men just idag har krampen på höger sida av halsen varit mycket besvärande och jag har haft svårt att sitta för värken i ländryggen. Humöret har varit bra, men vad nyttar det till när man varit ensam hela dagen.

 

Klockan 9.55 jag har ätit frukost efter att ha försökt promenera ute, jag kom en liten bit i trädgården, men ryggen och nacken och ett stelt knä sätter stopp för vidare promenad och jag får ta mig in medan jag fortfarande har ork att ta mig upp för trappan.

Klockan 10.05 nu gäller det att hitta chaffeur till transporten till sjukgymnastiken. Hoppas dottern kan.

 

Klockan 15.35 jag är inne och vilar mig efter träningen, jag gör minst tre sjukgymnastikpass förutom besök på Rehab Öst där jag var idag, det var oerhört jobbigt på cykeln med specialtrampor, särskilt som jag inte kan hänga armarna  styret, när jag försöker så triggar det igång nack och axelvärk av stora mått och jag blir inte av med det på flera timmar ibland dagar, helt och hållet blir jag aldrig av med värken, den finns där hela tiden. I kväll när Margareta kommer hem blir hon tvungen att leta efter en värktablett som jag tappat och sopa upp ett glas som gick i krasch, allt för att jag av misstag använde höger handen som jag inte har styrsel på längre.

 

28 mars 2014 

 

Klockan är 15.10 jag har sovit hyfsat i natt. Jag har varit på sjukgymnastik och cyklat, det går hyfsat, men tyvärr så vrider jag bäckenet i stället för att tvinga det där jävla knät att böja sig, jag äter morfin för att kunna hantera smärtan bättre, men vad hjälper det när den jävla leden inte böjer sig hur mycket jag än tar i och som om det inte räckte så kan jag inte hålla i styret mer än någon minut annars drar nackvärken och axelvärken igång eller som idag kramp i halsen.

 

29 mars 2014 

 

Kl 00.35 jag kan inte sova, jag har mest suttit i trädgården och det kändes bra i solen. På eftermiddagen kom min yngsta dotter, svärson och barnbarn Oskar på besök, det var jättekul, men jag blir deppig när jag inte kan lyfta honom eller komma ner på golvet och leka med honom.

 

30 mars 2014

 

Klockan är 11.30 jag har fått hjälp med morgonbestyren och har ätit frukost. Natten har varit för jävlig med andra ord normal för mig, sover någon timma vaknar av smärta någonstans, är det inte nacken eller axel så är det ryggen, oftast är det ryggen. Jag kan inte ligga på höger sida och jag har svårt att ligga på vänster sida för då ligger vänster benet på det opererade benet och det blir inte bra, så oftast är det att ligga på rygg och hitta en bra position för nacken, inte för lågt och inte för högt, definitivt inte för högt, för sätter nacken igång då släpper det inte på flera timmar. När jag inte hittar en bra sovposition så händer det ofta att jag tar mig till en utfällbar fåtölj där jag kan halvligga med en filt över mig eller så sitter jag krum i ryggen på sängkanten och dumglor ut i mörkret.

 

31 mars 2014

 

Klockan 16.12 jag har varit på bassängträning idag efter att ha gått upp tidigt redan vid fe-tiden, det går inte sova med värk. Nu sitter jag här och känner mig ganska nöjd med träningen, jag har gjort mitt bästa, visserligen blixtrar det till i vänstra delen av smärta, men ändå.